Θέατρο κ' Μυθολογία για τις τάξεις του Δημοτικού

Το Θέατρο και η βιωματική επαφή των παιδιών με αυτό, είναι θεραπευτική και πολύτιμη εμπειρία. Έχει ως αποτέλεσμα την πνευματική και συναισθημάτική καλλιέργεια, την προσωπική έκφραση, την ατομική και συλλογική καλλιτεχνική δημιουργία και πάνω απ΄όλα την Χαρά που πηγάζει από αυτή την μαγική διαδικασία! Η επαφή των παιδιών και των νέων με την Τέχνη του Θεάτρου τους προικίζει με αξίες και πολύτιμα εφόδια αυτογνωσίας, που μπορεί να τους στηρίξουν στο να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τη ζώη και τις προκλήσεις της.


Οι Ελληνικοί Μύθοι μιλούν για τον φόβο, τον έρωτα, τον φθόνο, το θάρρος, το πάθος για εξουσία, την απόρριψη, τον θυμό, την αγάπη…
Πραγματεύονται με τρόπο άμεσο, βαθύ, συμβολικό και με άπειρες εκδοχές την περιπέτεια της ανθρώπινης ψυχής. Μιλούν για τη σχέση και την σύγκρουση μεταξύ γονέα και παιδιού, την διαφορετικότητα, την αποδοχή, την επιθυμία για αναγνώριση, τη χαρά της ζωής, τον αποχωρισμό, την σημασία της τέχνης και τόσα άλλα… Ήρωες, θεοί, τέρατα αποτελούν πηγή έμπνευσης και συγκίνησης.
Οι αστείρευτες ιστορίες της Ελληνικής Μυθολογίας γίνονται αφετηρία για παιχνίδι και θεατρικό αυτοσχεδιασμό με στόχο την ελεύθερη έκφραση.

Έχοντας την πεποίθηση ότι η επαφή των παιδιών με την Τέχνη τα τροφοδοτεί πνευματικά και ψυχικά, προτείνω ένα πρωτότυπο βιωματικό θεατρικό εργαστήρι με θέμα την Ελληνική Μυθολογία και ειδικότερα με τις παρακάτω θεματικές ενότητες.

1. Κοσμογονία
2. Το δώρο της φωτιάς και το κουτί της Πανδώρας
3. Μύθοι του Διονύσου
4. Οι Άθλοι του Ηρακλή
5. Η Αργοναυτική Εκστρατεία
6. Οι περιπέτειες του Οδυσσέα
7. Ήρωες του Τρωικού Πολέμου
8. Ο Οίκος των Λαβδακιδών
9. Ο Οίκος των Ατρειδών
10. Μυθικές Μεταμορφώσεις



Η δομή του εργαστηρίου βασίζεται στις τεχνικές του Εφαρμοσμένου Θεάτρου στην Εκπαίδευση. Για την υποστήριξη της δημιουργικής διαδικασίας λειτουργούν ως εργαλεία :

  • Ασκήσεις ενεργοποίησης, συγκέντρωσης, επικοινωνίας λεκτικής και μη, πουπροάγουν τον συντονισμό, το δέσιμο της ομάδας και την εστίαση στο «εδώ και τώρα».
  • Μέσα από ασκήσεις «αφηγηματικού» χαρακτήρα ενεργοποιούνται η φαντασία, ο λόγος, ο εποικοδομητικός διάλογος, η ετοιμότητα, η προσωπική εκφραση.
  • Με ασκήσεις «αναπαράστασης» δίνονται εναλλακτικές επιλογές έκφρασης ως προς την ποιότητα και την αισθητική. Ο αυθορμητισμός και η δημιουργικότητα έχουν τον κεντρικό ρόλο στην διαδικασία.
  • Η συνθήκη του θεατρικού αυτοσχεδιασμού, πλαισιωμένη από δράσεις όπως ηδημιουργία κοστουμιών (αυθόρμητη διασικασία σύνθεσης με υφάσματα και αξεσουάρ), το στήσιμο του σκηνικού χώρου και την παραγωγή ήχων και μουσικών ερεθισμάτων ολοκληρώνει την δημιουργική διαδικασία, που μετουσιώνεται σε θεατρική εμπειρία.
  • Το εργαστήρι ολοκληρώνεται με επικοινωνία, συζήτηση και αξιολόγηση τηςεμπειρίας από τα μέλη της ομάδας.


Αριθμός συμμετεχόντων – έως 25 μαθητές
Ηλικίες  6-11 χρονών
Χώρος – ελεύθερος χώρος (κατά προτίμηση με ξύλινο πάτωμα ή μοκέτα)
Διάρκεια – 90΄ λεπτά

Create your website for free!